Muyovanija

IMA LI NADE

Izmedju ABA Lige, KLS-a, KK Ravne Gore i KK Valjeva, negde na putu od Evrope do Divaca, od Dedinja do Tešnjara, od Opštine do Saveza izgubio se svaki trag o KK METALCU...

POGLEDAJTE SEMAFOR

Sa utakmicom u Železniku, i porazom METALCA, je pala i potonula i ona poslednja trunka nade da će ova sezona, pa ma kako trošna i turbulentna bila, biti okončana nekim značajnijim uspehom, no, to se nije dogodilo i METALAC završava sezonu na način na koji je i odpočeo – sa glavom pod tepihom ili u pesku.

TAJ MIŠ

Prirediti šok terapiju pred gostovanje CRVENOJ ZVEZDI, i očekivati da se bilo šta pozitivno desi, je zaista velika hrabrost, a naročito kada se razlozi za dosadašnje neuspehe, hteo to neko da prizna ili ne, mogu naći na jedno najmanje sedam do osam strana.

 

GDE NESTADOŠE GLEDAOCI

Posle pobede nad TAMIŠOM, moglo bi se početi pisanje ovog komentara sa,‘’Treća sreća’’ ili ‘’i ćorava koka…’’ ili ‘’Tri puta Bog pomaže’’, ali ipak ima samo jedna konstatacija, a to je, ipak je TAMIŠ mnogo, mnogo ‘’slabija’’ ekipa od METALCA. Oni koji su pratili KLS znaju da je TAMIŠ ove godine bio peti ili čak i šesti tim u KLS Ligi, a to što se dokopao četvrte pozicije je, pre svega sticaj raznih okolnosti, pa samim tim je meć u SUPERLIGI bio meč jednog ABA Ligaša (pa ma kakav on jeste) i jednog ‘’osrednjeg’’ KLS-aša. Ako se sa te tačke gleda na ovoj meč onda je sve sem pobede bilo ravno senzaciji, ali kako METALAC igra, da se to i dogodilo, ni to ne bi bilo neko čudo.

TAMIŠ je, dok je imao snage i ono malo motiva, a to je bilo prvih dvadesetak minuta, bio potpuno ravnopravan tim, a onda je, što je sasvim za očekivati pao i to je METALAC dobro iskoristio. U svemu tome postoji jedna mala opasnost, a to je da ‘’otpor’’ TAMIŠA nije neko merilo i ako su METALČANI to shvatili drugačije i svemu tome dali neki svoj pečat i značaj, e onda su možda grdno pogrešili i biće im u utakmici sa FMP-om veoma teško. S druge strane, ako na pobedu nad TAMIŠOM gledaju iz jednog realnog ugla, e onda se trebaju dobrano pripremiti, ne bi li pobedili i nadoknadili razliku, tj. minus iz Valjeva. FMP je mnogo ozbiljnija ekipa i to baš mnogo i nije slučajno to što su oni pobedili TAMIŠ kod kuće, što mislim da neće baš biti lako ovakvom METALCU. No, bez obzira na sve, pobeda je donela neku nadu, ali se postavlja realno pitanje kome ta nada treba i zašto, ako se zna da je na utakmici u Valjevu protiv TAMIŠA bilo jedva 150 gledalaca. Cela frka i sekiracija, menjanje trenera i dovlačenje pojačanja, a u Hali Sportova je prisutno 150 ljudi – e to je baš promašena priča. Gde je i ko promašio se tačno zna, ali ko te pita za to, važno je da se diže frka, a ona se diže i oko utakmice sa FMP-eom i priprema se atmosfera da je moguće nadoknaditi razliku i pojuriti drugo mesto koje vodi u plejof. Postavlja se pitanje da li je to, ne realno, nego potrebno, jer eto sva je prilika da se jedna košarkaška lepa priča lagano gasi. Kada je publika u pitanju je to definitivno tačno, a što se samog kluba tiče, e to će se videti kada dođu, i ako dođu računi na naplatu. Što je najinteresantnije ogromna medijska pažnja prati METALAC, a onog odjeka, bar što se publike tiče, nigde nema, pa se uistinu postavlja pitanje gde sve ovo vodi i zašto je interesovanje o METALCU svugde veće nego li u samom Valjevu. Da li je upitanju to što već nekoliko godina nema niti jednog mladog, a perspektivnog igrača koji je ponikao u Valjevu ili je u pitanju nešto sasvim treće, no tako je. Interesovanje je sve manje, a priča i dugova je sve više.
To su sve pitanja na koje treba naći odgovore, ali se time niko ne bavi, pa je možda i to, nebavljenje ničim, rezultiralo potpunu nezainterovanost košarkaške publike. Utakmicama Radničkog sa Petog Puka i Studenta prisustvuje više gledalaca nego li utakmicama METALCA, a to je veliki problem. Normalno je da Radnički i Student prate mnogi, ali je isto tako važno zašto ti mnogi ne prate METALAC koji je, u košarkaškom smislu simbol košarkaškog Valjeva - Ili on to više nije za veliku većinu Valjevca.

Ne tako davno, samo pre nekoliko godina Hala je gotovo uvek bila puna, a i velike grupe navijača su odlazile na utakice na stranu. U Železniku je, godinama uvek bilo oko stotinak i nešto više Valjevaca, a sada sam siguran da ih u 04.Kolu SUPERLIGE u hali neće biti ni desetak. Zašto?

Odgovor je u negde, ali ga uprava i oni koji brinu o klubu ne vide i ne shvataju.Šta se to desilo i gde su sada ti gledaoci i navijači. Sada se može postaviti i pitanje da li je tvrdnja mnogih, u vreme ‘’osme sednice’’ da će biti – sve je isto samo njega nema – posle odlaska, tačna , li je sasvim suprotno, jer eto njega nema i sve niti je nalik onome što je bilo. Imao je onih mnogih mana ali je bio, to je sada očigledno, posvećen klubu i klub je, mada se svima nama nije tako činilo, ipak funkcionisao u nekoj normali. Njemu su se zamerale neke stvari koje su nadgradnja, ali sadašnji i temelje urušiše, a nadogradnje ni u najavi…

No, bez obzira na sve, daj neka METALAC, i to pre svih igrači, kako tako pobedi FMP i neka ugrači odrade svoj posao, jer niko oko njih ne radi svoj.

Srećno momci…

Le Broj Muya (!)

TAMAN, KAD ONO

Pobeda METALCA protiv Olimpije je bilo veliko olakšanje jer je to značilo opstanak u ABA Ligi, kad ono međutim, SUTJESKA napravi iskorak sezone i u produžetku dobi BUDUĆNOST., a to može (neće valjda) da promeni sve.

Sport 014 na Facebook