Sumorna fudbalska jesen

Ako je sudeći po prikazanom u jesenjem delu prvenstva, nijedan od klubova sa područja grada Valjeva, a koji nastupaju u trećem i četvrtom rangu takmičenja, neće od naredne sezone zaigrati u višoj ligi, a bar dva od tri su imala takve ambicije.

Rezultatski su najbolje prošli OFK Divci, koji zauzimaju respektabilnu četvrtu poziciju u Zoni Drina, Radnički Gorenje je uz silne finansijske probleme uspeo da stigne do šestog mesta u istom rangu, dok je srpskoligaš Budućnost Krušik odigrao toliko koliko je bilo dovoljno za tek osmu poziciju u grupi Zapad. A najavljivali su sa "Krušika" i Petog puka da žele u viši rang.

Remi sa ekipom Prova (1:1), u utakmici u kojoj iz igre nijednom nisu šutirali ka golu protivnika, fudbaleri Budućnost Krušika okončali su sumornu jesen, u kojoj su zabeležili čak šest poraza, a u prethodne dve sezone imali su ih ukupno 11. Objektivne okolnosti su brojne povrede, od kojih su najbolnije kapitena Raševića, koji je propustio početak i kraj polusezone, kao i Đermanovića, kome su ligamenti kolena stradali već u prvom kolu u Požarevcu. Ipak, čini se da su u selekciji tima napravljeni porpusti, to jest da pojedini igrači koji su u letnjoj pauzi stigli na "Krušik" nisu bili kadri da nadomeste odlazak bitnih pojedinaca iz prošle sezone. Igra Valjevaca uglavnom je bila jalova, s'tim da u pojedinim mečevima izabranici Dejana Nikolića stvarno nisu imali sreće, jer su promašivali i ono što se retko promašuje i na treninzima. Sreća, ili nedostatak kvaliteta, jer u odsustvu Raševića nije bilo igrača koji bi preuzeo odgovornost i napravio razliku, u svakom slučaju sa 15 bodova manje od lidera Smedereva na polusezoni treba očekivati određene rezove u Budućnost Krušiku. Predsednik Milan Milinović najavljuje odlazak sa čela kluba, pa će biti zanimljivo kako će valjevski trećeligaš izgledati na proleće.

Radnički Gorenje je u sezonu u četvrtom rangu ušao sa ambicijama da pokuša istorijski iskorak u Srpsku ligu, dugo su narandžasto - plavi bili bez poraza, ali se ispostavilo da igrački kadar koji je oformljen ipak nema kvalitet da se ove sezone ozbiljnije bori za viši rang. Nekako istovremeno sa rezultatskim padom, stigli su i finansijski problemi, pa je tim sa Petog puka pod suspenzijom zbog neizmirenih obaveza prema službenim licima odigrao meč sa Osečinom, zbog čega mu je oduzet jedan bod, što se ne pamti u bližoj istoriji kluba. Sa fudbalskog aspekta, velika boljka bila je neefikasnost, pa je Radnički sa samo 14 postignutih golova mađu najneefikasnijim ekipama u ligi. Čvrsta odbrana, koja je kapitulirala samo 11 puta, nije mogla da donese veću prevagu pored toliko lošeg napada. Ipak, obzirom na konkurenciju, Radnički neće strahovati za opstanak, ali treba očekivati dosta promena i pre svega jeftiniji sastav zonaša sa Petog puka, kako bi se makar malo sredile finansije.

OFK Divci su polusezonu odigrali kao u transu, igrali su na gol više, što im je u 15 kola donelo čak osam pobeda, uz tri remija i četiri poraza i uz čak 30 postignutih golova, a jedino su efikasniji bili fudbaleri Sloge iz Sjenice. U Divcima su supeli da zadrže veći deo tima iz prošle polusezone, kada je takođe serijom dobrih rezultata izboren opstanak u Zoni, i uz par pojačanja iz višeg ranga oforme tim koji se bez respekta suprotstavljao svim rivalima i teško gubio bodove. Jedino su u Prijepolju i Sjenici Divčani lako kapitulirali, ali može se reći da su jesenas najavili najuspešniju sezonu u klupskoj istoriji. Sve će zavisiti od toga hoće li se zadržati ovaj sastav.

Od 27. novembra bubamara na malim terenima miruje, ponovo će krenuti sredinom marta 2018.

Sport 014 na Facebook